Huvudsponsorer
Information & tävlingsregler

Vad är The Big 5 - Sommargäddan?

Sommargäddan är teamtävlingen där sportfiskare över hela Sverige kan mäta sig mot varandra. Istället för att alla samlas i en sjö och tävlar är det nu möjligt att tävla i alla vattendrag samtidigt, under hela sommaren. Konceptet ger ett skonsammare fisketryck på det enskilda vattnet samt möjlighet till att fler personer kan delta i tävlingen.

Hur tävlar man?

Man tävlar som ett team och kan vara allt från en till tre personer i samma lag. Det är de fem längsta gäddorna (The Big 5) som avgör er placering i tävlingen. Gäddorna anmäls rullande under hela tävlingsperioden och ni har en vecka på er att anmäla en ny fisk efter det datumet gäddan fångades.

Var får man tävla?

I alla svenska vatten där det är tillåtet att fiska efter gädda. Det är också tillåtet att ha ett team utspritt över olika orter och det är möjligt att beställa extra måttdekaler så att alla i teamet kan nyttja vars en.

Vad får man fiska från?

Båt, flotte, kajak, kanot, flytring, vadare, stranden, land, hamnpirar & street fishing. Det finns inga begräsningar gällande fiskeplattform.

Fiskeutrustning

Tillåtna fiskemetoder är spinn, jerkbait, flugfiske, jigg/dropshot, trolling och mete (ej med levande betesfisk). Tänk på att endast ett aktivt spö per person är tillåtet. Man får alltså inte ha fyra spön med beten i vattnet vid t.ex. trolling och bara räkna ett spö till tävlingen.

Är man tre personer i båten får alltså max tre spön användas samtidigt och max ett aktivt spö per person.

När börjar tävlingen?

Tävlingsperioden är 1 juni till 31 augusti, alltså hela sommaren. Ni kan anmäla ert team fram till den 28 maj kl 23:59. Så fort ni registrerat ert team får ni ert startnummer utskrivet direkt i webbläsaren och även utskickat via e-post.

Den 29 maj läggs alla startpaket på brevlådan så att alla ska få sina startpaket samtidigt.

Rapportering

Dokumentation av fisk sker tillsammans med teamets startnummer och måttdekalen som ni fått hemskickad. Skriv startnumret med vattenfast penna på måttdekalen. Minimilängd för godkänd gädda är 70 centimeter.

Det är viktigt att bilderna är TYDLIGA. Stjärtfenan får tryckas ihop utan att skada fisken.

1. Ni måste rapportera en bild med måttdekalen och en bild där ni poserar med gäddan.

2. Hela dekalens längd måste synas. 1-130 cm. Inga undantag.

3. Dekalen måste synas på bredden/höjden. Vi måste kunna se att dekalen inte är kapad och ihopklistrad och det kan vi inte se om gäddan täcker dekalen på höjden. Om en fena eller LITE av buken hänger ner över kanten på dekalen så är det inte hela världen. För då går det fortfarande att se att dekalen inte är kapad eller modifierad. Här är det vi i tävlingsledningen som avgör i slutändan. Kan vi bedömma att dekalen är hel så är fisken godkänd. Skyms för mycket av dekalen och vi inte kan se om dekalen är hel eller inte så kommer fisken att underkännas. Se exempelbilder nedan:Gäddorna ska alltid rapporteras in i hela centimeter som avrudas neråt. Visar mätdekalen 100,9 så ska fisken rapporteras in på 100 cm.

Efter en korrekt dokumentation av fisken så rapporterar ni in den via vår rapporteringssida. Så fort en gädda rapporterats så räknas den i automatiskt in i resultatet. Alla fångstbilder kommer att visas under vår rapporteringssida och här kan övriga deltagare anmäla en fångstrapport som ogiltig om man misstänker fusk eller om man tycker att dokumentationen av fisken är otydlig. Därefter kommer en medlem ur tävlingsjuryn att ta ett beslut och sedan avgöra om fisken ska godkännas eller inte.

Om ett team blir anmält och det rör sig om fusk så blir det anmälda teamet diskvalificerat med omedelbar verkan.

Totallängden av de fem längsta gäddorna över 70 centimeter får räknas med i tävlingen. Har två team samma totallängd vinner det team med den längsta fisken. Skulle även den vara lika lång kollar vi på varje teams näst längsta fisk osv. Får ett team inte 5 gäddor över 70 cm så går det självklart att tävla med mindre antal.

Under tävlingens gång kan ni på resultatsidan ha koll på er och de andra teamens placering i tävlingen.

Hantering av fisken

Vi rekommenderar starkt avkrokningsmatta och snabb och skonsam hantering av fisken. All fisk måste återutsättas!

När presenteras vinnarteamet?

Det vinnande teamet är det lag som efter ett sista godkännande av tävlingsjuryn placerar sig överst i resultatlistan. Vinnarteamet presenteras kort efter tävlingens slutdatum.

Övrigt

TheBig5.se förbehåller sig rätten att använda deltagarnas fångstbilder för eget bruk.

Arrangören står ej som ansvarig för eventuella dödsfall, olyckor eller skador. Det är upp till den tävlande att ansvara för sin egen försäkring.

Vi rekommenderar flytväst.